förståelsens krokiga stig

torsdag 18 augusti 2011

mmmmm

Mocka, Morot, Mineraler, Markarbete, Man.


Har man häst måste man mocka varje dag, det är en kontemplativ aktivitet. Upp med skiten på grepen, skaka av torven, bollarna på skottkärran, upprepning i lugn takt till boxen är ren från nattens gödselhögar. Ut på gödselstacken med skottkärrans innehåll. Ta loss vattenhinken, diska ur och fyll på med rent vatten, blanda mat- betfor, havre, korn och mineraler. Hämta hästen i hagen, ta med en morot, som lockbete. Bind upp henne på mittgången, pussa och gosa lite, klia pannan, kratsa hovar, red ut trasslig svans och man, borsta bort lera och smuts, rykta. På med sadel, benskydd och träns, hjälm på huvudet, handskar på händerna, ett spö vid behov. Ut till ridbanan, skritta runt på långa tyglar och låta hästen lysna till vikthjälperna, fötter i stigbyglarna, öka på skritten, långsam trav på volter och fyrkantsspår. Bommar på långsidan, viktigt med markarbete, lösgör och stärker, som avslutning en frisk galopp och skritt på långa tyglar. Vid brevlådan går jag av, bjuder på godis, släpper upp sadelgjorden, tyglarna över huvudet och går sista biten hem. Sadlar av, stretchar benen, masserar med gummiborsten, mera morotsgodis, en dusch om det är varmt ute. En stor kram till min bästa vän och hon får gå tillbaka till kompisarna i hagen!

9 kommentarer:

 1. Jag hade häst som ung, och minns allt glasklart.
  Idag har jag blivit lite mer bekväm, och är rädd för att tiden inte skall räcka till för en häst. Därför undviker jag att gå till stallen runt oss för att inte bli sugen.
  Dottern börjar prata om häst eftersom hennes kompis skall få häst. Hm...

  SvaraRadera
 2. Beundrar dig som tar dig tid. För mig låter det bara jobbigt men ni är ganska många som njuter av det har jag förstått. Den sortens inrutade liv passar inte mig. En katt är så långt jag har sträckt mig :-) Bra skrivet dock.

  SvaraRadera
 3. Många olika moment är det :-). Förstår att det är komtemplativt, frigör glädjehormoner, men också att det tar tid. Det måste fritidsintressen få göra. Det är livet.

  SvaraRadera
 4. Jag säger bara mmmmmm... jag också :-D

  Kramar <3<3<3

  SvaraRadera
 5. Du verkar veta vad du talar om. Får fram det fint.

  SvaraRadera
 6. precis tack för en fin bild av ridning.

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig nostalgitripp tillbaka till ridskolan och mellanstadiet! Tackar för den!

  SvaraRadera
 8. härligt rasande tempo. men jag begriper nog inte allt, hästar har aldrig varit min grej....

  SvaraRadera
 9. Älskar när folk beskriver initierat sånt de är bra på!

  SvaraRadera