förståelsens krokiga stig

fredag 12 februari 2016

välfylld; del 18Mitt självförtroende, min självkänsla har inte varit välfyllt, någonsin - fortfarande kan det eka tomt där det borde vara. Men nu mera kan jag på egen hand fylla upp det relativt fort.

Ingen sa någonsin, som jag minns, att jag var söt eller klok. Där har jag säkert fel, för i så fall hade jag nog inte klarat att kravla mig tillbaka till livet. Men att min mamma aldrig sa något sådant, det är jag ganska säker på. Hon var som ett barn, som ville vara sötast och duktigast.
Nästan hela mitt liv har jag kämpat för att få hennes bekräftelse, att hon med värme i rösten skulle säja "Ingbritt vad fin du blev i den där klänningen" eller "Tänk vad duktig du är med dina barn och vad goda bullar du bakar". Fortfarande gör det ont i hjärtat när jag tänker på det. Oj vad många bullar och köttbullar jag lagat, vad många burkar äppelmos jag gjort och dockkläder jag sytt och stickat, men lika tomt ekade det. Jag tog över mina föräldrars kritiska blick och dömde dagligen ut mej själv.
Jante var ju mycket starkare på den tiden, 1950-60, man skulle inte tro att man var någon, då kunde man bli högfärdig, ett ord som förresten används väldigt sällan nu för tiden.

Bildresultat för glad mamma med lyckligt barn
Men i min familj var det inte bara Jante, det var en förälders avund mot sitt barn.

6 kommentarer:

 1. Din text griper tag om mig. Tänk så många som aldrig kan reparera och fylla det tomrum som uppkom då de var barn. Önskar att alla barn fick bekräftelse och kärlek. Önskar att alla vuxna fått det, för då skulle det vara lättare för dem att ge det vidare till sina barn.

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer med Ellinor.

  Stark och smärtsam text.

  SvaraRadera
 3. Föräldrars avund mot sina barn. Det gör ont att läsa.

  SvaraRadera
 4. Djup text. Jag gillar den. Kan relatera till mycket av det du skriver!

  SvaraRadera
 5. Ja den där Jante - gripande text - alla barn borde få bekräftelse i barndomen - så viktigt. Din text säger så mycket viktigt!

  SvaraRadera
 6. Ja den där Jante - gripande text - alla barn borde få bekräftelse i barndomen - så viktigt. Din text säger så mycket viktigt!

  SvaraRadera