förståelsens krokiga stig

söndag 26 juni 2011

en belöning

Min semestervecka måste vara belöning för att jag skött mig väl detta år. Ja, inte semesterveckan i sig, utan innehållet. Jag hade verkligen planerat denna vecka, en roadtrip, bara jag och Sixten, Sixten är bilen min. Vi två skulle ge oss ut på egen hand en hel vecka, nja inte på egen hand hela veckan. Mamma skulle besökas och moster skulle få sina behov av sällskap och bilskjuts tillfredsställda, men ändå. Det skulle inte bli som vanligt, att jag kör runt på tanterna, sitter och hoppar på stolen framför Allsång på Skansen och åker tidigt på morgonen under förevändning att jag måste hem till hästen.

Nä den här gången skulle jag njuta själv, vara lite egoistisk, träffa nya vänner, skippa TV och läsa en bok istället. Jag började dagen med en runda i skogen, sedan hade jag tid för moster, vi tittade på kort på datorn, åkta o handlade, tog en tur runt närmaste byarna, dem som hon levt i sedan barnsben. Tankar och drömmar om att få backa tiden kommer tillbaka. Vad blev det av ditt liv? Varför vågade du inte leva. Har någon gjort dig illa eller är du född rädd? Jag kommer aldrig att få veta, man pratar inte om sådant i min släkt.

På vägen till mamma åker jag förbi kyrkogården där min riktige morfar ligger begravd. Jag vill ha hans namn och dödsdatum, så jag kan kontakta en kusin, som lär finns i närheten. Kanske har barnen sysslingar de skulle vilja lära känna och nu är det inte skamligt längre.

Mamma blir som vanligt glad över mina besök även om de lika fort försvinner ur hennes minne. Vi köper nya röda inneskor, rött är hennes älsklingsfärg, dricker kaffe på Coop, mamma äter äppelkaka med vaniljsås. Vi åker till fiskeläget där pappa föddes, tittar på alla stora hus som byggts av badgäster, beundrar vindkraftverken och känner doften av tång och hav. På vägen till boendet tar vi vägen förbi huset där pappa arbetade.

Jag hinner inte hem till moster innan jag ska träffa en skrivarkompis på byns ena restaurang, i stället fördriver jag tiden på Gekå, köper det jag ändå tänkt mej och får tid över. Upptäcker att det är en bra tid att vara där. Klockan sju träffar jag Y vi finner snabbt varann och pratar tills vi blir utmotade. Bara en liten privat tillställning med vd Boris och radio 4 får sitta kvar.
Moster är glad och pratsjuk när jag kommer hem, kanske det känns som hon själv varit ute, kanske det närmaste hon kommer den känslan.

Dagen efter är jag irriterad för att jag gjort en så bra planering för mamma och moster. Under min promenad i skogen upptäcker jag att jag har en tendens att tro att jag vet bäst då det gäller andras behov och glädjeämnen. Något stukad kommer jag hem. Jag har ett riktigt bra samtal med moster, vi har båda tänkt till. Mamma hämtas från staden. På vägen köper jag en vädergubbe till mina midsommarvärdar, ett halländskt unikum, tror jag.
Mamma har fått jordgubbar, vi tar med dem till moster. Vi hinner med en liten runda till deras barndomshem också innan jag måste köra hem mamma. Jag ska träffa ännu en vän från nätet. Moster och mamma tycker det är spännande, kanske lever de båda genom mig en smula, eller gläds åt att mitt liv inte blev som deras.

Midsommar tillbringar jag i Värmlands kanske vackraste del, hos Pennelina. Det är en trolsk midsommar, som fyllt mig med glädje och stolhet över att jag fick dela den helgen med henne och hennes familj.

Så mycket vackert gott vänligt positivt som jag mött under denna vecka måste det vara en belöning för väl uträttat värv det sista året, det tror i alla fall jag.

3 kommentarer:

 1. Vilken härlig semester det låter som.
  Alla familjer har hemligheter, en del har större, en del har mindre. Det bara är så.
  Hoppas du får en fortsatt trevlig ledighet
  Kram

  SvaraRadera
 2. Gott vänder tillbaka till dem som gör gott :-D

  Kramar <3<3<3

  SvaraRadera