förståelsens krokiga stig

fredag 18 december 2009

julstress

Minns min barndoms jular eller rättare sagt dagarna före - det är inga positiva minnen.
Lukten av bonvax, mördeg, skinka och brunkål, blandades med mammas stress och pappas irritation.
På vägen till mormor, mostrar och morbröder, satt jag och tittade på mammas och pappas stela tysta nackar.
Väl framme var luften tjock av måsten, stress och outtalade krav, minns när mamma sprang upp på vinden storgråtande medan min moster stod kvar i köket med ilsket röda kinder.

Själv drömde jag om en jul tillsammans med hemlösa, ensamma människor, en jul som i alla fall påminde om julen i stallet. jag önskade att jag kunde bojkotta kravens och stressens jul.

6 kommentarer:

 1. Är det inte lite underligt att nästan samtliga skrivpuffare ser julen som något negativt stressande moment som snabbt skall avklaras med alla sina måsten.

  SvaraRadera
 2. Tänk vad många det är som delar dina barndomsminnen och minns julen som en tid med stress och perfektion och människor som gråter, bråkar eller är fullständigt utmattade. Hoppas innerligt att jag kan ge mina barn fina julminnen.

  SvaraRadera
 3. Vad intressant det är med våra minnen från barndomen våra mammor och pappor och deras beteende under julen. Håller med om vad jag vill ge mina barn. Även om jag inte ska fira med dem i år vill jag ge dem fina minnen de dagar som vi träffas.

  Cattis

  SvaraRadera
 4. Vi får hoppas att många är på väg bort från sådana jular. Hoppas jag, eftersom vi är så överens.

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet. Vad man undrar är ju om du då lyckats slänga av dig oket och firar julen som du vill ha den, eller har du också blivit ett offer för traditionens makt.

  SvaraRadera
 6. Varför är vi så många som har spöken i gardroben just vid juletid. Det ska vara glädjen och hoppets högtid. Mins den 23/12 som årets värsta dag ;-(

  SvaraRadera